Mevlüt yemekleri nasıl hazırlanır?

29 Ağustos 2019
Mevlüt yemekleri nasıl hazırlanır?

Dünyanın hemen hemen her yerinde ölen kişilerin ardından birçok farklı ritüel ve toplumlarca kabul gören geleneksel törenler düzenlenmektedir.  Ölülerin arkasından yaptığımız tüm bu vedalar ilk insan topluluklarından bu yana günümüze kadar uzanmaktadır. Bu geleneklerin bir yansıması ise Anadolu kültüründe önemli bir yere sahip olanv mevlüt yemeği olarak söylenebilir.

Neredeyse şehirden şehre değişebilenmevlüt yemekleri, bu yemeklerin ölümden sonra hangi aralıklarla verileceği,mevlüt menüleriiçinde hangi yemeklerin bulunacağı gibi birçok farklı konuda farklılıklar gösterse demevlüt organizasyonu için izlenen yol birbirine benzerdir.

Peki,mevlüt yemekleri nasıl hazırlanır? 

Ölen kişinin ölümünün üzerinden geçen 7 gün, 30 gün, 40 gün ya da bir sene gibi zaman dilimlerinde verilenmevlüt yemekleri kalabalık insan topluluklarına verildiği için yemeklerin hijyeni ve menünün içinde nelerin olduğu çok önemlidir.Mevlüt yemeklerininhazırlanması tercihe göremevlüt organizasyonu yapan firmalara ya da ailenin kendi imkanları dahilinde hazırlanan yemeklere göre tercih edilebilir. Hangisi tercih edilirse edilsinmevlüt yemeğihazırlanırken karar verilmesi gereken ilk şeymevlüt menüsünün içinde hangi yemeklerin olacağıdır. Bu yemekler genelde yapımı kolay ve hızlı olan yemeklerdir ve örnek olarakdavet pilavı, sulu yemekler, tatlı ve ayran gibi yiyecek ve içeceklerden bahsedebiliriz.Mevlüt menüsükararlaştırıldıktan sonra sıra bu yemeklerin nasıl hazırlanacağına gelmektedir.

Genel olarak Anadolu kültüründemevlüt yemekleri bahçelerde yakılan büyük ateşlerin üzerindeki dev kazanlarda yapılmaktadır. Bu yemekleri ölen kişinin ailesine yardım etmek ve acısını hafifletmek amacı ile genelde komşular yaparlardı. Fakat günümüzde durum biraz daha farklıdır. Artık birçok yerdemevlüt yemekleri, mevlüt organizasyonu gerçekleştiren firmalarca belli bir ücret karşılığında gerçekleştirilmektedir. Ailece ya da belirli bir firma tarafından hazırlananmevlüt yemeklerinin dağıtılması da oldukça önemlidir. Hazırlanan yemeklerin tüm misafirlere yetmesi ve servisinin eşit olarak yapılabilmesi demevlüt yemeklerihazırlanırken dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.

Paylaş :
WhatsApp
Sipariş & Destek
İçin Tıklayın!
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.